Taping

Er zijn vele soorten materialen en toepassingsmogelijkheden voor bandageren. Naast het bandageren heeft LifeStyle health & prevention Weert zich gespecialiseerd in het gebruik van kinesiotape.

Bandageren
Door met verschillende technieken te bandageren, kunnen diverse effecten bereikt worden.Bij tapen en bandageren wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten pleisterverband, met als doel zwakke of geblesseerde spieren en gewrichten te ondersteunen. Therapeutisch bandageren wordt in de acute letselfase gebruikt om gekwetste structuren te ontlasten (verstuikte enkel, zweepslag en overbelaste spier). Functioneel bandageren wordt gebruikt om zwakke schakels binnen een bewegingsketen te versterken. Preventief bandageren wordt met name toegepast wanneer het risico op een (sport)blessure erg groot is.

Kinesiotape
Bandageren in de vorm van kinesiotapen is erg populair.

De achtergrondgedachte van kinesiotape is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat een scala aan klachten en aandoeningen geven. Door aangedane spieren met kinesiotape te bandageren, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.

Het doel van kinesiotape is niet de bewegingsmogelijkheden te beperken, zoals bij sporttape, maar het ondersteunen van spieren in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. Deze vorm van bandageren stuurt als het ware de meest optimale en op dat moment mogelijke beweging. De liftende werking van de kinesiotape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk neemt af en de pijn vermindert. De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de kinesiotape zorgen er bovendien voor dat de kinesiotape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
X